Vaarwel groene container

Deze maand was ik klaar voor fikse uitdaging. Ik was toe aan een beetje concreet resultaat en daarom leek het mij een goed idee om een behoorlijk gat te slaan in mijn afvalberg. 30% minder afval. Hoe?

Ik ga geen groen afval meer weggooien. Hiermee verminder onze verschrikkelijke gezinsafvalberg met 584 kg en dat is een derde van al ons afval. De Omrin hoeft nog maar de helft van de keren bij ons langs te komen. Wij zeggen de groene container vaarwel.

584 kg afval composteren is geen sinecure. Al jaren modderen wij maar wat aan met onze composthoop. Vlees en gekookte groente mogen er niet op en eng onkruid als kweek en brandnetels ook niet, want als de zaden of de wortels niet helemaal goed verteren, verspreid je het onkruid met de compost uiteindelijk nog meer over je tuin.

Voor een goede composthoop moet je best gedisciplineerd zijn en daar gaat het bij ons wel eens fout. Dus niet steeds alles erop blijven dumpen en dan na een paar jaar denken: “Poe, wat een hoge berg daar tussen al dat onkruid en die brandnetels.” Nee, je moet beschaafde bultjes maken en die dan op tijd weer afgraven. Wij zijn helaas geen gedisciplineerde meester-composteerders. Bij ons was het veel gedoe, weinig compost en eigenlijk zat onze groene container nog steeds vol met eng onkruid, vlees en gekookte groenten.

Altijd leuk, een fikse uitdaging. Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Een sterk afval-team staat mij bij: een weegschaal, drie bakjes op het aanrecht, twee konijnen, vier kippen en een lauwwarme Zweed.

Allereerst is er de weegschaal. Eerste linie van verdediging. Ik heb altijd de neiging om te denken dat ik niet genoeg eten maak en ik heb een hekel aan meten. Dus maak ik dan gewoon wat extra voor de zekerheid. Nu weeg ik meer af. Dat blijkt behoorlijk wat stamppot boerenkool, hutpot, rijst en pasta te besparen.

De drie bakjes met schillen en koffiedik op het aanrecht verzorgen de afvalscheiding voor de drie verwerkingsteams.

Het eerste verwerkingsteam bestaat uit konijnen Sam en Nina. Zij zijn verantwoordelijk voor de verwerking van appelschillen, klokhuizen, broccolistronkjes, bloemkoolbladeren, komkommerkontjes en wortelloof (bakje één).

Het tweede verwerkingsteam wordt gevormd door kippen één tot en met vier. Zij zijn al op leeftijd en hun eierproductie houdt te wensen over, maar zij doen waardevol werk als groenverwerkers bij onze Omrin 2.0. Spaghetti bolognese, vergeten schoolboterhammen uit broodtrommels, nasi, kimchi en hutspot zijn voor hen geen probleem (bakje twee).

De grootste rol is weggegelegd voor eenmans-verwerkingsteam drie: onze legergroene geïsoleerde Zweedse compostmolen. Onze Zweed doet het meeste werk. Zijn naam is Joraform. Wij hebben hem een paar maanden geleden aangeschaft. Hij eet de rest (bakje drie). Eng onkruid kan erin, vlees, kippenbotjes, visgraten, gekookte groenten, uischillen, vergeten aubergines uit de groentela, bananenschil, aardappelschillen, koffiedik, theezakjes, eierschalen, papiersnippers, bladeren, maar ook het stro uit de hokken van Sam, Nina en kippen één tot en met vier.

Goedkoop is hij niet. Hij is een duurbetaalde kracht (389,00 euro) en om zijn werk goed te doen vraagt hij bijvoeding met houtsnippers of zaagsel. Het groenafval mag niet te nat zijn en er moet echt voldoende zaagsel bij.

Bij het composteerproces komt warmte vrij en doordat de Joraform geïsoleerd is, wordt de compost wel 70 graden en maakt hij ook alle enge onkruidzaden onschadelijk. Iedere dag vullen wij hem met de inhoud van bakje drie en een beetje zaagsel. Dan draaien we de composttrommel een paar keer rond. Doordat compost door elkaar gehusseld wordt, gaat het composteerproces veel sneller dan op een gewone compostbult. Binnen enkele weken heb je al je eerste vrachtje compost. Anders dus dan bij de onbedwingbare berg tussen het onkruid achter in onze tuin.

Het is nog even wennen. Onze warme Zweed is tot nu toe lauwwarm geweest, maar af en toe hebben wij al stoom gezien. Nu vriest het buiten en de compost in onze Zweed is 35 graden.

Snoeiafval en afgewaaide takken eet hij niet. Die vormen nu een haag rondom onze moestuin.

Dus ja, ik heb bakjes met schillen en koffieprut op mijn aanrecht, de konijnen graven tunnels, de kippen poepen soms op het terras, onze duurbetaalde Zweed moet worden bijgevoerd met zaagsel of houtsnippers, maar ik heb wel een gat van 30% in mijn afvalberg geslagen.

Dus ik zeg: vaarwel groene container. Hallo sappige tomaatjes, dikke pompoenen en verse boontjes, wij hebben lekkere compost voor jullie.