Fietsen naar de boer, wat levert het op?

Plussen voor lokale economie, minder milieuschade, 31 uur gratis sportschool en lekkere yoghurt voor mij. Verse melk halen bij Van Berkum gaat zeker blijven. Ik bespaar 16,5 kg afval (plastic en drinkpakken). Dat vond ik veel.

Maar als ik het afzet tegen mijn enorme gezinsafvalberg van 1956 kg, is het maar een besparing van 0,8%. Dat valt me best wel tegen. Toch geef ik het Fietsen naar de boer een 7, ook omdat ik het punt van de lokale economie zwaar vind wegen.

Maar wat vindt Milieucentraal ervan?

Tip: Wil je weten of je goed bezig bent? Of wil je weten wat je moet doen om beter bezig te zijn? Check dan de site van www.milieucentraal.nl. Zij geven heldere adviezen mét getallen over de meest verschillende onderwerpen. Van verwarming tot kleding tot voedsel.

Flessen schoonmaken

Volgens Milieucentraal is het geen uitgemaakte zaak dat mijn fietstocht met eigen glazen flessen en zelf yoghurt maken veel milieuwinst oplevert. Dat hangt af van een paar dingen:

Als je een fles vaak hervult, heeft dat een milieuvoordeel t.o.v. eenmalige verpakkingen. Behalve als je die melkfles elke keer onder de warm stromende kraan flink gaat schoonborstelen, dan gebruik je zoveel energie dat de milieubalans naar de andere kant kan doorslaan. En voor de hygiëne moet je hem echt goed schoonmaken! Beter is dus om iets te gebruiken dat makkelijk schoon te maken is, bijvoorbeeld in een energiezuinige vaatwasser.

Daar gaat het gelukkig goed:

  • mijn flessen kunnen in mijn vaatwasser
  • mijn vaatwasser is energiezuinig
  • mijn stroom wordt 50% duurzaam opgewekt in Fryslân voor de andere helft door onze eigen zonnepanelen.

Yoghurt maken

De grootste milieu impact bij zowel melk als yoghurt zit in de veehouderij (m.n. pensfermenatie van de koeien en de mest) en de teelt van het voer voor de koeien. Bij melk is dit ca 80% van de milieu impact. Bij de productie van yoghurt komt er nog een stukje verwerking (o.a. verwarming van de melk) bij om van melk yoghurt te maken. Op industriële schaal gebeurt dit over het algemeen veel effectiever dan wanneer je dat als consument op je eigen kookplaatje doet.

En de andere criteria die Milieucentraal noemt, gaan ook wel goed:

  • de melk is biologisch, beter t.o.v. de voormalige favoriete huisyoghurt die niet biologisch was
  • mijn inductiekookplaat is gebruikt dezelfde duurzame stroom als mijn vaatwasser
  • als yoghurtcultuur gebruikte ik yoghurt die ik nog had en de volgende keer gebruik ik mijn eigen yoghurt
  • de melk alleen kort verwarmd tot 85 graden en daarna 10 uur geheel energieneutraal warm gehouden in de koelbox werd
  • ik heb geen yoghurt verspild