Een duurzame en goedkope make-over voor de tuin

  • admin
  • 28 mei 2018
  • Reacties uitgeschakeld voor Een duurzame en goedkope make-over voor de tuin

Af en toe kijk ik naar een make-over programma voor je huis. Steeds vaker wordt dan ook de tuin helemaal gemake-overed. Want, zo zeggen de stylisten, je tuin is toch een verlengstuk van je woonkamer. Of nog sterker, je tuin is je tweede woonkamer.

 

Mijn tweede woonkamer kan ook wel een make-overtje gebruiken. De borders bij het terras staan vol met kweek en de konijnen hebben een kale plek in het gras achtergelaten na de verhuizing van hun hok. Het speelhuisje voor de kinderen is al wel afgebroken, maar nog niet naar de gemeentewerf gebracht. En we moeten iets van een tuintafel met stoelen, want de picknicktafel is verrot en we hebben steeds te weinig plek als er iemand jarig is.

 

Speelgras

Voor het gaat regenen wil ik de kale plekken bijzaaien. In de schuur blijken onbevoegde dieren ons restje graszaad van vorig jaar te hebben opgegeten. Ik haal een nieuw pak. Speelgras staat erop. En twee kleine kinderen met een trampoline. Onze bestaande grasmat is toch iets anders dan op die foto. Sinds het mooi weer is, heeft er een ware explosie van paardebloemen, fluitekruid, brandnetels, hondsdraf, speenkruid en zuring plaatsgevonden. Af en toe zak je tot je enkels weg in een konijnentunnel die we vergeten zijn dicht te gooien. En van onze trampoline zijn de poten afgebroken. Moet nog gerepareerd, maar wij kunnen niet lassen.

 

De grond in de kweek-borders naast het terras is te slecht en de borders zijn te groot voor ons. We redden het niet. De kweek wint. We besluiten de borders te vervangen door twee veel kleinere houten bakken (met pefc keurmerk), die we gaan insmeren met lijnolie (geen beits).

 

Kussentjes

We rijden naar de bouwmarkt. Misschien hebben ze daar ook wel een goede tafel met stoelen, denk ik. Dan kunnen we dat meteen fiksen. Maar zodra we binnen zijn, worden we licht misselijk van de Chinese-containerlucht en treurig van de enorme hoeveelheid meuk: plastic rieten loungesets, namaak green eggs, zwarte barbecues, teak eettafels, plastic vloerkleden voor op je terras, vuurkorven, nepgrasmatten, schilderijen voor buiten aan je schutting, dekentjes, terrasverwarming, kussentjes, kussentjes, kussentjes en lampjes waarvan ik zeker weet dat ze het in de regen nog geen week volhouden….

 

Ik denk aan onze eigen meuk: gesloopt speelhuisje, barbecue met een kapot klepje, kapotte trampoline, verrotte picknicktafel. Spullen zijn nummer 1 in de klimaat impact top tien van de gemiddelde Nederlander. Geen nieuwe spullen voor ons.

 

We rijden naar huis. De barbecue verdwijnt naar een hoekje van de schuur. Laatst las ik hoe slecht de productie van houtskool is voor het milieu. Je kunt ook gewoon niet barbecuen.

 

Van de picknicktafel zijn de poten eigenlijk nog prima, blijkt, als we nog eens goed kijken. Een paar jaar geleden heb ik hem op de rommelmarkt gekocht voor 2 euro. De liggende delen zijn nu echt wel gaar, maar als we die vervangen doet hij het gewoon weer.

 

De vloerplanken van het gesloopte speelhuisje zijn eigenlijk precies de goede maat voor een buitentafel. En stoelen zijn nooit een probleem. Binnenkort is het weer rommelmarkt.

 

Gezoem

In de houten bakken komen geredde planten. Tussen de kweek staan namelijk nog de planten die ik ooit kocht op de stekjesmarkt van de dorpstuin van Heeg. De smeerwortel en het longkruid hebben stand gehouden en de bijen weten ze te vinden. Gezellig gezoem.

 

Terwijl ik aan het werk ben, is het druk in mijn tweede woonkamer. De bijen zijn niet alleen gekomen. Onze heggen zitten vol met nestjes. De bouwmantsjes wipsturt (kwikstaart) badderen in de plassen op de reed en op het terras spot ik twee vinkjes, een mus, en een setje koolmezen. Verderop merels en protters (spreeuwen). In de lucht wikels (torenvalk), duiven, een kiekendief en zwaluwtjes. In de sloot eenden, meerkoeten en kikkers.

 

Ik vind nog twee zakjes zaad en bij de schuur zaai ik een randje bijenmengsel en zonnebloemen.

 

Met wat graszaad, planken, twee liter lijnolie en twee zakjes bloemenmengsel is de make-over gereed.

 

Ik drink een kopje koffie in mijn gefatsoeneerde tweede woonkamer. De bijen, de vinken, de konijnen, de vlinders en de wormen lijken ook tevreden over het resultaat. Zij hebben sowieso weinig met loungesets en ik vind mijn geupcyclede picknicktafel erg lekker zitten.

 

Nu alleen nog iemand die trampolinepoten kan lassen.